Csepegtető öntözőrendszerek

A csepegtető öntözőrendszerek előnye, hogy közvetlenül a növények gyökeréhez jut a víz. Automatizált időközönként pont annyi nedvességet kap a növény,
amennyire szüksége van. Mivel ez az öntözőtechnika minimalizálja azt a vízveszteséget,
amivel vízelfolyás és párolgás miatt más öntözőrendszerek használatakor számolni kell, így akár 30-70%-kal több vizet takaríthatunk meg.
Az energiamegtakarítás mellett a csepegtető öntözőrendszerek révén növényvédőszereken is spórolhatunk, hiszen a lombozatot nem öntözzük, ezáltal alacsonyabb a levélfertőzés, levélbetegségek kockázata.

A csepegtető öntözőrendszerek felépítése a következő: a víz vékony műanyag csöveken keresztül jut a növényekhez, és kis méretű hézagokon átjutva
csöpög le a víz a növények gyökeréhez. E gazdaságos és hatékony öntözőrendszer kialakításához többféle alkatrész,
csővezeték közül választhatunk, így használhatunk lyuggatott vezetőcsövet, kapillárcsövet, amely a vezetőcső réseibe van vezetve, vagy kettős falú csővezetéket.

A csepegtető öntözőrendszerek használata ültetvényeken, zöldségtermesztésekben, üvegházakban kezdődött,
mára azonban széles körben elterjedt házikertekben és közparkokben, szállodák,
bevásárlóközpontok, irodaházak tetőkertjeiben és parkjaiban is.

Webáruházunkban, a www.ontozestechnika.hu oldalon megtalálja a szükséges alkatrészeket a csepegtető öntözőrendszer felépítéséhez.
Azonban ha szeretné otthoni kertjének, vagy irodájához, üzletéhez tartozó zöld terület öntözését szakemberekre bízni,
és az energiatakarékos csepegtető öntözőrendszert választja, hívjon minket!

 

A csepegtető öntözőrendszer alkalmazási területei

A csepegtető öntözőrendszer tökéletesen alkalmas és modern megoldást nyújt a tápanyagok igényelt mennyiségének és koncentrációjának biztosítására, mindezt a növény fejlődési állapotának és az időjárási körülményeknek figyelembevételével, amely lehetőséget kínál a termés beltartalmi értékének és mennyiségének együttes szabályozására. A korszerű öntözőrendszer lehetővé teszi a mai megnövekedett igények teljes körű kiszolgálását, anélkül, hogy minőségromlás következne be, hiszen a precízen kiépített rendszer hosszú távon képes biztosítani az optimális öntözést.

A csepegtető öntözőrendszer alkalmazási területei:

• Gyümölcs- és zöldségültetvények
• Fóliaházak
• Szántóföldek
• Magán díszkertek
• Magán gyümölcsös és zöldséges kertek
• Beltéri dísznövények
• Közterületek és középületekhez tartozó zöldövezetek
• Felszínalatti megoldások

Cégünk sok éves tapasztalattal és számos elégedett ügyféllel a háta mögött széles szolgáltatási rendszerén belül foglalkozik csepegtető öntözőrendszerek modern és gazdaságos kivitelezésével, melyekről bővebb tájékoztatásért keressen minket bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére!

 

Mikor hatékony a csepegtető öntözés?

A csepegtető öntözés az egyik leggazdaságosabb öntözési mód, mivel a vizet közvetlenül a növény gyökeréhez adagoljuk, így a víz maximálisan hasznosulni tud, és a növény azonnal fel tudja szívni a nedvességet.

A csepegtető öntözésnek két módját ismerjük, csepegtető cső vagy csepegtető test segítségével történhet az öntözés.

Csepegtető csövet akkor érdemes alkalmazni, ha sövényt, cserjét szeretnénk öntözni. Ahogy fejlődnek a növények, hamarosan összeérnek, így nem jelent gondot, ha a víz nem éri közvetlenül a növény tövét. Csepegtető testet akkor használjuk, ha növényeink között nagy és szabálytalan a távolság, és egyedileg szeretnénk meghatározni a vízkibocsátás helyét.

Csepegtető öntözésnél mindenképpen fontos a víz minősége. Használjunk szűrt vizet az öntözéshez! Erre azért érdemes odafigyelni, mert a kis keresztmetszetű csatornákon a víz eldugulhat. Ha szűrt vízzel dolgozunk, akkor az öntözőrendszer is hálás lesz: évekkel meghosszabbíthatja működőképességét!

Ha bármi kérdés felmerül Önben, kérje kollégáink segítségét, akik szakmai tanácsot adnak Önnek!

 

Csepegtető csövek tulajdonságai és telepítése

Mint ahogy nevük is mutatja, a csepegtető csövek apró cseppenként juttatják a nedvességet a talajra. A megfelelő mennyiségű vizet egy szivattyú juttatja el a kútból a csövekbe. A csövekben egymástól egyenlő távolságra elhelyezkedő csepegtető elemek vannak, amit labirintrendszernek nevezünk. Mire a labirinttestekbe átfolyik a víz, addigra elveszti kezdeti nyomását, és kicsöppen, így egyenletesen oszlik el a talajon a kijuttatott víz.

A csepegtető csöveket is csapokkal kell csatlakoztatni a sorok végén lévő vízvezetékekhez. A csepegtető cső egy hengerre van feltekerve, amit soronként le kell tekerni, karókhoz hozzákötni, kiegyenesíteni, végül drótokkal rögzíteni a földbe.

A legnagyobb előnye a csepegtető öntözésnek, hogy közvetlenül az adott területre juttatja a vizet, így a gyökerek hamar vízhez jutnak. A víz azonnal a talajba jut, így nem áll fenn az a veszély, hogy elpárolog. A csepegtető öntözés alkalmas vetemények vízellátására, tujasorok, sövények, kukoricatövek, málnabokrok esetében, és számos egyéb növénynél kiváló megoldást nyújt.

Ha felkeltettük érdeklődését, keressen minket bátran, hogy Ön is a legkorszerűbb és leghatékonyabb megoldásokat alkalmazhassa!